“Ieder onbewerkt doek is als maagdelijke sneeuw, waarop ik mijn voetsporen achter laat”

Trudy Huisman (1958) begon op zeer jonge leeftijd intensief met tekenen en schilderen. Op zeventienjarige leeftijd volgde zij  lessen van enkele kunstenaars. Van hen leerde zij o.a. werken met olieverf, aquarel en etsen. In diezelfde periode volgde zij over enkele jaren lessen aan de Vrije Academie. Na ook op autodidactische wijze diverse technieken te hebben geëxploreerd, ontstonden er opeenvolgend en soms naast elkaar, diverse stijlen. Figuratief en verfijnd glaceerwerk, landschappen, portretten en geabstraheerde vrouwelijke gestaltes, passeren de revue. 

Niettemin heeft haar werk door de tijd heen een eigen signatuur. Het kenmerkt zich o.a. door composities in vloeiende lijnen, gelaagdheid en een sterk maar genuanceerd kleurgebruik.
Indrukken van mensen, natuur, reizen, verhalen en mythen, muziek en persoonlijke gevoelens, vormen een rijke bron van inspiratie. Afwisseling in techniek en thema, maar ook exploratie en verdieping zijn hierbij een voortdurende behoefte en natuurlijke manier om het creatieve proces levend te houden.
De laatste jaren werkt zij vaak zonder vooropgezet doel met emoties als leidraad, van waaruit wat meer abstract getinte werken ontstaan. Het terugbrengen naar de essentie van een gevoel is dan toonaangevend. Soms echter, kiest zij er toch voor om de zo ontstane impressies verder uit te werken tot een meer figuratieve vorm. Na een periode van werken op bovengenoemde manier, blijkt regelmatig dat een onderliggend thema zich op subtiele wijze kenbaar maakt.
Het werk van Trudy is vanaf 1994 regelmatig geëxposeerd in galeries en op kunstevenementen in binnen- en buitenland.